За комплекса

Наименование на комплекса

Вила Парк Драгалевци

Инвеститор

LandScape Investment

Проектантска агенция

Комплекс Villa Park Dragalevtzi е затворен тип жилищен комплекс, състоящ се от 13 луксозни самостоятелни къщи с двор. Разположен върху площ от 8047 м2  в квартал Драгалевци, на 22 минути с автомобил от центъра на град София. Всеки един елемент при реализирането на комплекса е внимателно проектиран и изграден с максимална прецизност и от първокачествени материали, което гарантира изключителното качество на всеки един детайл в комплекса. Villa Park Dragalevtzi предлага приятна и спокойна атмосфера с денонощна охрана и пропускателен режим.

В непосредствен близост до комплекса е разположено Частно училище BRITANICA Park School – първото в България парк училище в кв. Драгалевци, със своята иновативна сграда от най-ново поколение, допринасящо за комфорта и високото качество на живот на жителите на комплекса, вземащо своето участие в развитието на цялостната социална и техническа инфраструктура в близост.

Управление и поддръжка

За живущите в комплекса Villa Park Dragalevtzi ще бъде осигурено професионално управление и поддръжка от високо-квалифицирани специалисти в следните области:

 • 24-часова охрана и видеонаблюдение;
 • почистване и поддръжка на общите части (улиците / алеите);
 • поддръжка и напояване на зелени площи;
 • гаранционна поддръжка на сградите и системите в тях;
 • изцяло газифициран, с високоефективен газов котел от висок клас и изцяло изпълнена инсталация във всяка къща.
Конструкция
 • Носеща конструкция – стоманобетонна, монолитна, скелетна, гредова, колони и стоманобетонови диафрагми (шайби). Изпълнение с високоякостен и водоплътен бетон В25.
Покрив
 • Покрив – дървена конструкция, керемиди „BRAMAC” модел Тектура PROTECTOR, пароизолация; топлоизолация – 3 пласта каменна вата 150 мм; хидроизолация – 4-слойно фолио „BRAMAC Universal.
Дограма
 • Профил: PVC, 5-камерен „TROCAL CLASSIC”- произведен в Германия, клас А, 76 мм. Предвидена е алуминиева защитна капачка от външната страна на профила. Цвят антрацит – двустранно. Висококачествен обков на дограмата – WinkHaus от немски производител. Уплътнение EPDM-Trocal Германия.
 • Стъклопакет: Троен (двукамерен) с дебелина 40мм и пълнежен газ – Аргон. Дебелина на стъклата – 4мм всяко. Вътрешното стъкло се предвижда нискоемисийно 4мм/14/бяло. В зависимост от изложението на прозореца и с цел подобряване на енергийната ефективност през лятото, външното стъкло е високоенергийно (Energy-glass) – 4мм/14/нискоемисийно 4мм с High Selective дистанционер. Дистационерите и компонентите за херматизация на стъклопакета са KÖMMERLING- Германия
 • Обобщен коефициент на топлопреминаване на дограмата – UF 1.1 W/m2K.
 • Входна врата, ниво партер – от водещ вносител на пазара с утвърдени характеристики и ниво на сигурност.
Стени и фасада
 • Фасадни стени: тухлен зид с тухли Wienerberger Porotherm 25 N+F. Дебелина на зида – 25см. Изолация – каменна вата 50мм отвътре и фасадни полистиролни плочи EPS със съдържание на графит – 100 мм отвън. Вграденият в структурата на EPS-а графит увеличава топлоизолационните качества на плочите с над 20% в сравнение с обикновения. Материалът е с много добра паропропускливост и структурата му позволява „дишането“ на строителната конструкция, като по този начин ефективно подпомага предотвратяването на натрупване на конденз и мухъл, като в нея, така и в помещенията. Плочите са с точни размери, устойчиви са на стареене, не променят формата си и не се свиват. Финишно покритие отвътре – машинна гипсова мазилка.
 • Вътрешни преградни стени – тухлен зид Wienerberger Porotherm 12 N+F с дебелина на зида 12см.
 • Финишно покритие на преградни стени – вароциментова мазилка.

Външната фаса е изпълнена с висок клас фиброциментови плоскости TapePAN, с доказани качества и предимства, една от последните тенденции в строителството.

Фиброциментовите плоскости са щадящи природата материали, тъй като Фиброцимента е екологичен материал, не съдържа никакви вредни примеси и съставки за човешкото здраве и еко чистота, не съдържа асбес и с времето не отделя никакви вредни газове. Няма ограничение в дълготрайността на материала. По време на производство плоскостите се подлагат на високи температурен натиск,затова са издръжливи на най-негативни условия. Не се влияе от UV лъчи, влага и вода, лоши климатични условия,температурните разширения са много по-малки от подобни други материали. Има топло и звукоизолационни качества.


fasada-1fasada-2fasada-3

Защо предпочетохме фиброциментовите плоскости TapePAN за облика на къщите в нашия комплекс-предимства на този вид фасада:

ogimage

 • Фиброцимента е съвременен материал с естетична визия;
 • Не съдържат асбест, екологичен материал, без вредни примеси и съставки за човешкото здраве и екологичната среда;
 • Практически негорим – А1 клас на негоримост,не се стопява, при евентуален пожар не отделя вредни газове;
 • Не се влияе от влага и вода, студо и мразо-устойчив, издържлив на U V  лъчи;
 • Осъществява добра топло, звукова и хидроизолация;
 • Без промяна в структурата и свойствата, лек и дълготраен;
 • Не изискват допълнителна обработка и поддръжка;
 • Няма опасност от дървояди.

Отличните свойства, като устойчивост на удар и вода / устойчивост на влага в сравнение с други подобни материали, правят фиброциментовите плоскости TepePAN перфектния избор за приложения като вентилируеми фасади, стенни облицовки, преградни стени и декоративни стени в жилищни, търговски и промишлени сгради. Фиброциментовите плоскости TepePAN са произведени от цимент, целулозни фибри, подсилващи влакна, добавки (пясък, варовик, пигменти). Те са екологичен материал безопасен за здравето, тъй като не съдържат азбест – с времето, както и при пожар не отделят вредни газове. Няма ограничение в дълготрайността на материала. Като част от фасадна система фиброциментовите плоскости подобряват топло- и звукоизолацията на сградата, както и нейната устойчивост на пожар, поради своята негоримост клас А1.

Тавани
 • Тавани в сухи помещения: покритие от машинно положена гипсова мазилка.
 • Тавани в мокри помещения: покритие от машинно положена циментова мазилка.
 • Таванският етаж – таванското складово помещение е с изцяло покрита дървена конструкция чрез конструкция от висок клас пожароустойчив гипскартон, със завършен вид – на шпакловка, което създава абсолютно завършен вид на този етаж и възможност за оптималното му използване.
Подове
 • Подов пакет: стоманобетонна плоча; топлоизолация XPS-R 40 mm; хидроизолационен слой weber.tec 824.
Отоплителна инсталация
 • Положени тръбопроводи и напълно изградена комуникация. Комплексът е газифициран и ще бъде присъединен към газорапредлителната мрежа. Системата за отопление е с Високоефективен ДВУКОНТУРЕН ГАЗОВ КОТЕЛ VIESSMANN VITODENS 100-W, с който е оборудвана всяка от къщите. Изключително компактен стенен газов кондензен котел, ефективен и с дълъг живот благодарение на топлообменник Inox-Radial от неръждаема стомана. Лесно за обслужване управление с осветен LCD-Touch дисплей. Висок комфорт на топла вода. Много лесен за сервизиране и поддръжка, притежаващ Клас на енергийна ефективност: A, изключително икономичен, компактен и тих. Елегантният дизайн на котелът се вписва хармонично в интериора на всяка къща.
 • Топлообменник Inox-Radial
  Както всички газови кондензни котли на Viessmann Vitodens 100-W са оборудвани с топлообменник Inox-Radial от неръждаема стомана. Това техническо решение гарантира висока ефективност от 98% и се отличава с дълъг живот, надеждна и икономична работа с пълноценно използване на топлината от конденза.
  Децентрализираната климатична система е оставена на избора и предпочитанията на бъдещия собственик на всяка къща.
Водопроводна инсталация
 • Хоризонталните и вертикалните водопроводни мрежи в сградата се изпълняват с топлоизолирани тръби от полипропилен с висока плътност и съответните фитинги и арматура.
 • Мерене на изразходвана вода – чрез локални водомери.
 • Инсталацията се изпълнява „до тапа“, т.е. прокарана хоризонтална разпределителна мрежа с изводи на стена, готови за последващ монтаж на оборудване от страна на Клиента. Изводите се затварят с временни тапи.
Канализационна инсталация
 • Канализационната инсталация на сградата е разделна – битово-отпадни води и дъждовни води. Вътрешната канализационна мрежа за битово-отпадните води се състои от вертикална част, приемаща водите от съответното оборудване и прибори, и хоризонтална, в сутерена, която ги зауства в локалната канализационна мрежа.
 • Канализационните мрежи се изпълняват от тръби от дебелостенно PVC и съответните фитинги.
 • Инсталацията се изпълнява „до тапа“, т.е. прокарана разпределителна мрежа с изводи на стена и под, готови за последващ монтаж на оборудване от страна на Клиента. Изводите се затварят с временни тапи.
 • Пречиствателни станции – Фамилни биологични пречиствателни станции Aquatec
  Всяка от къщите има монтирана самостоятелна пречиствателна станция за отпадъчни води с технология на пречистване Aquatec AT® за опазване на околната среда с ниски експлоатационни разходи. Пречиствателните станции АТ са напълно биологични и са предназначени за пречистване на битови отпадъчни води от малки населени места, хотели, квартали на населени места, къмпинги, къщи и др.

kanalizacia2

Технологична схема на пречистване на отпадъчните води VFL®
При конкретната схема технологията е разработена в едно компактно биологично съоръжение – биореактор. Технологията VFL® представлява съвременно решение за пречистване на битово отпадъчните води съответстващо на нормите на Европейския съюз за пречиствателни съоръжения:

 • Процес на пречистване e по технологията „Вертикален лабиринт поток“ – VFL®, която използва процес на „активна утайка с продължителна аерация”, с биологично отстраняване на азот и фосфор, като съчетава следните процеси в един общ резервоар (биореактор): механично пречистване, съхранение на излишната утайка, биологично третиране с ниско натоварване на активната утайка, отделяне на активната утайка от пречистената вода във вторичното (крайно) утаяване и регулиране на променливия поток в зоната на задържане (ретензия). Процесът на пречистване се състои от няколко технологични процеса:
 • Анаеробна и анокси зони с „вертикален лабиринт поток“
 • Аерационна камера с активна утайка (нитрификатор)
 • Вторичен утаител (камера)
 • Интегрирана зона за задържане
 • Ер-лифт в анаеробната камера (вътрешна рециркулация)
 • Ер-лифт в аерационната камера (рециркулация на излишна активна утайка)
 • Дифузори за фино-мехурчесто аериране
 • Регулатор на потока

grhjgyj

Aquatec AT отговарят на Биологичните пречиствателните станции:

 • Европейска директива №89/106/ЕИО за строителни продукти
 • EN 12566-3:2005+А1:2009 за малки пречиствателни станции
 • Сертифицирани от лаборатории в Германия, Словакия, Чехия и др.

Гарантирани параметри на пречистване: PIA Ахен, Германия / EN 12566-3

 • БПК5 – до 97.2%
 • НВ – до 94.0%
 • ХПК – до 88.1 %
 • NH4-N* – 67.7%
 • No64- 61.7%
 • Робщ- 47.4%
 • Консумация на ел.енергия – 1.0 kWч/ден при 0.9 м /ден

Пречиствателния модул (биореактор) има следните предимства, пред класическото решение на ПСОВ:

 • ниска консумация на електроенергия
 • ниски разходи за поддръжка
 • ниски стойности на шум, единствено от компактната и икономична въздуходувка
 • без неприятни миризми
 • не оказва вредно влияние на околната среда
 • изключително компактни
 • възможност за ефективна работа след продължителни периоди на прекъсване на хидравличното натоварване
 • облекчена годишна поддръжка
 • рядко почистване

Отводняване балкон – чрез подов точков сифон или линеен водоприемен отводнител.

Силнотокова електро инсталация
 • Силнотокова ел. инсталация – обхваща електромерно и разпределителни табла, осветителна и контактна инсталации, заземителна инсталация и защита от поражения от ел.ток при индиректен допир, мълниезащитна инсталация и защита от атмосферни и комутационни пренапражения.
 • Осветителната, контактна и силовата инсталации се изпълняват в изтеглени в предварително положени в бетонови плочи, шайби и преградни стени гофрирани РVС тръби или открито над окачени таван (където има такъв). Осветителната инсталация е предвидена за скрито изпълнение с проводници ПВВ-МБ1. Контактната и силовата инсталация е предвидена за скрито изпълнение с кабели СВТ.
 • Ключове и контакти – производство на ABB (Швейцария). Всички контакти се доставят тип “Шуко” 16А/220V, със заземителна клема.
 • Всички контактни изводи, към които ще се включват подвижни консуматори или са предвидени за включване на компютри, електронни уреди с импулсно захранване и др. – ще са защитени с автоматични прекъсвачи с индивидуална или групова дефектнотокова защита от токове на утечка.
 • На терасите се монтират влагозащитени осветителни тела тип плафон със степен на защита минимум IP44.
 • Ел. захранването на всички консуматори в къщите става от съответни разпределителни табла за вграден монтаж.

Key features

1. Топлоизолация и енергийна ефективност

Концепцията на сградите е развита на база завишени критерии за енергийна ефективност по отношение отопление и охлаждане. Основните фасадни елементи, които допринасят за добрата топлоизолация на фасадата, са: тухлени зидарии, фасадна топлоизолация и фасадна дограма, външната фасада-изпълнена с висок клас фиброциментови плоскости TapePAN.

Фасадните тухлени зидарии се изпълняват от висококачествен продукт на фирма Wienerberger – керамични блокове Porotherm 25 N+F и Porotherm 12 N+F. Тухлата притежава отлични топлоизолационни качества и зидариите изпълнени с нея са с дебелина 25см и 12 см, Стените изпълнени с Porotherm удовлетворяват действащите нормативни изисквания за топлоизолиране, дори и без полагане на допълнителна топлоизолация. Въпреки това се предвижда и Изолация – каменна вата 50мм отвътре и фасадни полистиролни плочи EPS със съдържание на графит – 100 мм отвън. Така комплексният коефициент на топлопреминаване на фасадните стени се увеличава многократно от нормативно изискуемия.

Фасадната дограма се изпълнява от висококачествени и продукти с утвърдени качества. Отличните топлоизолационни характеристики се обуславят от следните елементи – профил и стъклопакет. Профил: PVC, 5-камерен „TROCAL CLASSIC”- произведен в Германия, клас А, 76 мм. Предвидена е алуминиева защитна капачка от външната страна на профила. Цвят антрацит – двустранно. Висококачествен обков на дограмата – WinkHaus от немски производител. Уплътнение EPDM-Trocal Германия. Стъклопакет: Троен (двукамерен) с дебелина 40мм и пълнежен газ – Аргон. Дебелина на стъклата – 4мм всяко. Вътрешното стъкло се предвижда нискоемисийно 4мм/14/бяло. В зависимост от изложението на прозореца и с цел подобряване на енергийната ефективност през лятото, външното стъкло е високоенергийно (Energy-glass) – 4мм/14/нискоемисийно 4мм с High Selective дистанционер. Дистационерите и компонентите за херматизация на стъклопакета са KÖMMERLING- Германия. Комплексният коефициент на топлопреминаване на дограмата е много нисък и сравним с този при пасивни сгради.

Външната фасада се изпълнява с висок клас фиброциментови плоскости TapePAN. Като част от фасадната система фиброциментовите плоскости подобряват топло- и звукоизолацията на сградата, с топлинно съпротивление 46.168 х 10-3

В резултат от приложените материали и системи, сградата е с висока енергийна ефективност, значително по-добра от тази на повечето съвременни жилищни сгради в страната.

2. Шумоизолация

Подобрена шумоизолация на сградата е осигурена в две направления – вътрешна,-между стаите и външна – между сградата и околните източници на шум.
Основните сградни елементи, които осигуряват завишени параметри на вътрешна шумоизолация, са: вътрешните преградни стени.
Вътрешните преградни стени се изпълняват по система на фирма Кнауф и осигуряват високо ниво на шумоизолация.
Във връзка с подобряване на шумоизолацията към външните източници на шум, основно внимание е обърнато на фасадната дограма и материалите за изпълнение на външната фасада. Дограмата и външната фасада с фиброциментови плоскости TapePAN, освен отлични топлоизолационни качества, притежават високи шумоизолационни качества и допринасят за високо ниво на шумоизолиране на къщите.

В резултат може да се отчете, че приложените материали и системи намаляват околните шумове с до 95% като по този начин се осигурява тиха и комфортна среда за живеене.

3. Изградена комуникация за поставяне на външно джакузи или хидромасажна вана

4. Допълнителни възможности свързани с АВТОМАТИЗАЦИЯ НА ДОМА